Artykuły spożywcze, takie jak kakao, kawa mielona czy cukier puder powstają w wyniku mielenia produktu wstępnego. Także inne, pozyskiwane chemicznie wyroby – detergenty, farby proszkowe i farmaceutyki, wymagają specjalistycznej obróbki.

Młyny do sypkich produktów

młyny do proszkówDo ich produkcji wykorzystuje się przemysłowe młyny do proszków.To zaawansowane technologicznie maszyny, dzięki którym proces rozdrabniania surowca przebiegać dziś może bardzo sprawnie. W zależności od pożądanej skali ziarnistości mielenia, twardości surowca oraz jego przeznaczenia stosuje się młyny różnego rodzaju. Kiedy zależy nam na wysokiej czystości produktu końcowego, zastosować powinniśmy młyny strumieniowe, które w procesie mielenia nie wykorzystują żadnych elementów tnących czy też ścierających, lecz wysokie ciśnienie, które wprawia w ruch cząsteczki twardego materiału – te, zderzając się ze sobą, rozpadają się na mniejsze elementy. Młyny strumieniowe znajdują swoje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i farmakologicznym. Do mielenia materiałów włóknistych, takich jak celuloza, plastik i kauczuk, stosuje się młyny tnące, które z łatwością radzą sobie ze specyficzną strukturą surowca, z jakim pracują. Wykorzystywane są, na przykład, w procesie produkcji makulatury.

młyny do proszkówZ kolei w sytuacji, gdy konieczne jest rozdrobnienie materiału do postaci nanocząsteczek, najlepiej sprawdzają się tak zwane młyny kuleczkowe. Poza standardowymi mielnikami wykorzystują one do pracy dodatkowe elementy, które intensyfikują proces mielenia – są to rozmaitego kształtu dyski i kołki, dzięki którym obrabiany surowiec ulega całkowitemu sproszkowaniu. Bębny takich młynów wyposażone są w specjalne separatory, które oddzielają produkt końcowy od elementów rozdrabniających. Dzięki tym maszynom powstają rozmaite farby proszkowe i tusze drukarskie, a także farmaceutyki i niektóre artykuły spożywcze. Najczęściej jednak wykorzystywanymi w przemyśle maszynami tego typu są młyny udarowe – to właśnie nim zawdzięczamy mielony drobno cukier, kawę, kakao i suche przyprawy. Wykorzystując techniki ścierania, rozbijania i rozgniatania, maszyny te znajdują zastosowanie właśnie w przemyśle spożywczym.

Zarówno młyny udarowe, jak i wszystkie pozostałe wyposażone są często w tak zwany klasyfikator powietrzny, który pomaga kontrolować na bieżąco sypkość mielonego materiału, dzięki czemu uzyskuje się pożądaną ziarnistość produktów – od kryształu, przez drobny miał, aż po proszek o bardzo wysokiej sypkości. Młyny przemysłowe sprawdzą się zatem podczas pracy z każdym, nawet najbardziej wymagającym produktem.